Orsaker till håravfall

Ärftlighet

Ärftligt håravfall är den vanligaste typen av håravfall och det kan drabba både män och kvinnor, även om det är vanligast bland män. Hos män brukar det börja med att hårfästet kryper allt högre upp och kan successivt leda till kala områden. Vissa tappar allt hår, andra bara fläckvis. Ärftligt håravfall kan börja så tidigt som i tonåren men det är vanligast att det börjar i 30-årsåldern. Kvinnor blir sällan helt skalliga, det är vanligare att håret istället tunnas ut. Håravfall är vanligast bland kvinnor i klimakteriet.

Stress och kost

Stress är en faktor som kan leda till håravfall. Om man är väldigt stressad under en period kan hårstrån gå i vila, vilket gör att många hårstrån sedan faller av samtidigt och gör att man tappar mycket hår en tid.

Kost kan också vara en orsak till håravfall. En alltför ensidig kost kan göra att man tappar hår och det är viktigt att få i sig proteiner för att håret ska kunna växa. Järnbrist och zinkbrist kan vara en andra orsaker till att man tappar hår.

Kemikalier och mekaniska orsaker

Kemikalier från produkter som används när man till exempel färgar och permanentar håret behöver inte vara skadligt för håret och hårsäckarna. Det finns både bättre och sämre produkter för ändamålet, och om man använder kvalitetsprodukter behöver man oftast inte oroa sig. Produkterna bör dock användas med sunt förnuft och inte alltför ofta eftersom det då kan försvaga håret. Man ska även vara noga med att följa instruktionerna om man gör det själv, eftersom huden kan skadas allvarligt om till exempel produkterna sitter i för länge. Det bästa är att låta en kunnig frisör göra behandlingen.

Yttre mekaniska faktorer kan också göra att man tappar hår. Det kan exempelvis vara hårda håruppsättningar eller att man sliter för mycket i håret med borstar och liknande. Detta skadar dock inte hårroten och går att råda bot på om man bara är lite snällare mot sitt hår.

Medicinska orsaker

Det kan finnas många medicinska orsaker till håravfall. Det kan till exempel vara ärrbildande hudsjukdomar, ämnesomsättningssjukdomar, allvarlig näringsförlust (zinkbrist, järnbrist), svåra febersjukdomar, bantning eller cellgiftsbehandling. En del läkemedel kan också göra att man tappar hår. Det kan till exempel vara läkemedel mot gikt, reumatism, depression, högt blodtryck eller blodförtunnande mediciner. För mycket A-vitamin kan också leda till håravfall.